Podle Mendelovy univerzity euro českou ekonomiku nepoškodí

Praha – Mendelova univerzita v Brně dnes zveřejnila výsledky nezávislé studie dopadu přijetí eura na českou ekonomiku. Podle ní nebude mít zavedení společné evropské měny na českou ekonomiku negativní dopady, dá se však očekávat zvýšení inflace, která by měla být v prvních letech pravděpodobně vyšší než v současné eurozóně.

„Ze zkušeností zemí, které už vstoupily, se žádné pádivé zvýšení inflace neočekává,“ uvedl v pondělním pořadu Dobré ráno jeden ze spoluautorů studie Lubor Lacina. Studie však připouští, že v prvních letech po vstupu se inflace v České republice o něco zvýší. Přijetím eura totiž česká ekonomika přijde o možnost přibližovat se k úrovni vyspělejších zemí prostřednictvím posilování koruny.

Ze zavedení eura budou profitovat především exportéři. Těm dlouhodobě vadí posilující česká koruna, protože zdražuje jejich výrobky v zahraničí a tím snižuje jejich konkurenceschopnost. Ušetřili by také na transakčních nákladech a bankovních poplatcích za vedení účtu ve více měnách. Zhodnocující měna dnes vadí také veřejnému sektoru, který dostává příspěvky z fondů Evropské unie v eurech.

Češi jsou k přijetí eura poměrně rezervovaní. Podle studie má euro sice podporu dvou třetin obyvatel, ale jen pětina Čechů je chce zavést co nejrychleji. Podobně se k němu staví i česká vláda, která dosud nestanovila termín zavedení společné evropské měny. K přechodu na euro se Česko zavázalo při vstupu do Evropské unie.

„Česká ekonomika dokáže zvládnout euro v nejbližší době, je to hlavně rozhodnutí politiků. Kdybychom se dnes rozhodli, že chceme euro zavést, budeme do tří let připraveni,“ míní Vladimír Bartovic z centra pro evropskou politiku EUROPEUM. Premiér Mirek Topolánek však považuje kvůli neprovedeným reformám důchodů a zdravotního systému za nereálný i rok 2012, o kterém se v poslední době spekulovalo.