Propad cen akcií se stupňuje, v Indii burza spadla o 11 procent

Singapur/Bombaj - Prudký pokles cen akcií na světových trzích se nezastavil ani dnes a situace na asijských burzách naznačuje, že se propad naopak zintenzivnil. Hlavní akciový index v indické Bombaji spadl až o 11 procent, než se provozovatel burzy rozhodl obchodování ukončit.

„Máme zde skutečně vážnou finanční krizi,“ řekl australskému listu Standard americký investor a filantrop George Soros. Problémy, s nimiž se finanční systém ve světě nyní potýká, jsou podle Sorose zřejmě největší od druhé světové války.

Index MSCI All Country, který sestavuje investiční banka Morgan Stanley a který monitoruje pohyby cen akcií na všech burzách ve světě, dnes klesl o dalších 1,1 procenta a je nejníže od listopadu 2006. V pondělí už na něj nepříznivě zapůsobil propad na evropských trzích, kde burzy padaly o šest i více procent.

Index MSCI Emerging Market během obchodování v Asii klesl o dalších 3,5 procenta. Indikátor sleduje vývoj na burzách takzvaných mladých ekonomik, kam patří mimo jiné i Česká republika. V pondělí tento index klesl nejvíce od loňského srpna.

Ceny akcií od Tokia po Sydney si odepsaly od pěti do sedmi procent, trh v Sydney dokonce zaznamenal nejhlubší propad ve své historii. Prudkému pádu se nevyhnuly ani ceny průmyslových kovů, jako je měď nebo zinek, dolů se vydala i cena ropy.

„Je to tady jako na pohřbu. Nikdo nemá tušení, co se dnes stane v New Yorku. Jako kdybychom oslepli. Nevíte, co přijde,“ řekl hlavní analytik společnosti Shinko Securities Ken Masuda. „Dokud neuvidíme, co se děje v New Yorku, můžeme jen prodávat,“ dodal.

Investoři v panice prodávají akcie navzdory tomu, že po tak silném propadu už by podle analytiků měli uvažovat spíše o jejich nákupu. Peníze z prodeje pak vkládají hlavně do dluhopisů. Silný propad cen akcií se dnes očekává i na amerických burzách, kde bylo v pondělí zavřeno kvůli oslavám Dne Martina Luthera Kinga.

Ceny termínových kontraktů na americké akciové indexy v pondělí v elektronických sítích prudce klesly, a naznačily tak, že americké akcie by dnes mohly spadnout až o pět procent. S tím se zvyšuje averze k riziku, takže stoupá například kurz japonského jenu a dalších měn s nízkými úroky, které se využívaly k financování spekulativních transakcí.