Potravinářská komora chce zlepšit vztah mezi zemědělci a obchodníky

Praha - Narovnat vztahy mezi supermarkety a hypermarkety na jedné straně a zemědělci na straně druhé chce Potravinářská komora. Zemědělci si totiž dlouhodobě stěžují, že je obchodní řetězce nutí prodávat jejich produkty pod cenou.

Zemědělci už nejsou dál schopni plnit tvrdé podmínky velkých řetězců. Tvrdí to Potravinářská komora. Její návrh by měl vztahy obchodníků a dodavatelů narovnat. „Měl by odstranit všechny nerovnoprávné vztahy, které chtějí po dodavatelích. Jedná se například o zalistování nebo přenášení veškerých reklamních poplatků na své dodavatele,“ říká prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Obchodníci protestují a odmítají úřední zásahy do podnikání. Doplatit by mohli i sami zemědělci. „Naši cenu uvidí zákazník a ten se rozhoduje, kam bude a nebude chodit nakupovat,“ tvrdí jednatel sítě Globus Petr Vyhnálek.

Podle šéfa potravinářské komory ale některé řetězce nutí své dodavatele jít s cenou na příští rok až o desetinu níž, jinak je vyřadí z nabídky. Spor se teď přenese i do poslanecké sněmovny. Chování řetězců vůči svým dodavatelům chce totiž řešit i opozice. Současný ministr zemědělství přitom není v zásadě proti. „Je třeba, aby obchodní řetězce stanovily nějaká pravidla chování vůči svým dodavatelům,“ uvádí Petr Gandalovič.

Zato podle ministra průmyslu a obchodu je nový zákon zbytečný. „Bude to další bezzubý zákon, který bude jen zaplevelovat legislativu. Pokud si všichni myslí, že něco vyřeší, ať si ho přijmou,“ sdělil Martin Říman.

O podobě zákona se teď bude jednat. Jak konkrétně bude vypadat, to by mělo být jasné nejpozději do konce ledna příštího roku.

Vydáno pod