Konference URBES 2007 se zaměří i na olympiádu

Praha – V pražských Dejvicích začala dvoudenní konference URBES 2007, která se letos zaměřuje na problematiku revitalizace měst. Konference se bude zabývat i kandidaturou České republiky na pořádání letní olympiády v roce 2016.

Zásadním tématem letošního ročníku konference je problematika sportu, především pak diskuze o zamýšleném pořádání letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Jiřího Zedníčka není vůbec předčasné se o celé věci bavit, zvláště díky zdlouhavému procesu kandidatury, která se může protáhnout až na několik let.

„Je důležité plánovat odkaz, který po sobě olympiáda zanechá,“ dodal Zedníček. Jednat se bude např. o různá sportoviště nebo olympijskou vesnici, která by poté mohla sloužit jako kampus pro studenty. Takový nápad by třeba mohl nahrávat myšlence zrušit vysokoškolské koleje na Strahově a přestěhovat je na Ruzyň. Zedníček podotýká, že Praha by opuštěné sportovní objekty určitě využila, hlavně díky tomu, že teď nemá dostatečně kvalitní plavecký areál nebo minimální počet hřišť pro mládež.

Už před třemi lety se začala prodlužovat trasa C pražského metra z Ládví do Letňan. Do provozu by nový, 4,5kilometrový úsek, měl být uveden v příštím roce. Poslední stanice – Letňany – je projektována tak, aby pojala co nejvíce cestujících. V blízkosti stanice metra by totiž měl mimo jiné stát jeden ze zamýšlených sportovních areálů.

Odpůrci však namítají, že kandidatura, potažmo stavba nových sportovišť, by se nemusela vůbec vyplatit. Jako příklad často připomínají badmintonovou arénu v řeckých Aténách. Badminton totiž v Řecku nemá skoro žádné příznivce, a tak hala od skončení olympiády v roce 2004 zeje prázdnotou. Jako další odstrašující případ uvádějí Londýn, kde se olympijské hry uskuteční v roce 2012 a i přes ujištění, že je rozložení financí naplánováno přesně, byl rozpočet několikrát překročen.

Kandidaturu v minulosti podporoval i prezident Václav Klaus, který se ale nedávno nechal slyšet, že si není jistý, zda pořádání her přinese České republice pouze klady. Podle Zedníčka by obří projekt negativa přinést mohl, ale pouze v případě, že bude špatně naplánován a nebudou ohlídány finance.

Konference URBES 2007, kde se bude také probírat revitalizace sídlišť či historických center a financování těchto projektů, se vedle členů Českého olympijského výboru zúčastní i představitelé státní správy a institucí, měst a obcí, ale i vědci nebo podnikatelé.