Posilování eura vůči dolaru škodí evropské ekonomice

Praha/Berlín - Oslabování dolaru vůči euru již začíná poškozovat i evropskou ekonomiku. Odhad růstu evropské ekonomiky už snížila Evropská komise i finanční instituce členských zemí EU. Ekonomové ale předpokládají, že posilování eura vzhledem k dolaru není zatím u konce.

„Zhodnocování eura ničí pracovní místa,“ zdůraznil v rozhovoru pro Spiegel online ekonom Peter Bofinger. Pokles zaměstnanosti se zcela jistě odrazí v poklesu růstu ekonomiky, což potvrdil i německý ekonomický institut DIW. V roce 2008 podle něj vzroste německé hospodářství pouze o 2,1 procenta, zatímco ještě v červenci předpovídal úřad 2,5% růst.

Prognózu růstu ekonomiky EU již snížila i Evropská komise. Pro příští rok počítá s navýšením HDP o 2,4 procenta, což je 0,3 procentního bodu méně, než uvedla na jaře 2007. Situace se však může ještě zhoršit, protože ekonomové očekávají pokračování trendu oslabování dolaru vůči euru. „Obávám se, že překonání psychologické hladiny 1,50 USD/EUR otevře stavidla, která umožní dolaru oslabit až k neuvěřitelným 1,60 USD/EUR,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podobnou prognózu vyslovil pro Spiegel online i Bofinger, zda se ale naplní, nelze podle něj zatím s jistotou říci: „Potenciál k posilování na 1,60 USD/EUR je skutečně zde. Nechci ale nic předpovídat, neboť devizový trh je trhem spekulativním.“

Vydáno pod