Češi jezdí do ciziny pro luxusní dárky

Praha - Češi si oblíbili čím dál přepychovější vánoční dárky přivezené z ciziny. Loni pro ně vyjelo asi 700 tisíc lidí z Česka. Hlavně v Rakousku a Německu nechali za značkové zboží přes 20 miliard. Podle odborníků se však nákupy v cizině hlavně kvůli ceně dopravy nevyplatí.

Před devíti lety jezdili Češi za levným zbožím na polské tržnice. Každý rok jich tam nakupovalo až 80 000. Do Rakouska a Německa se zase jezdilo na nákupy hned poté, co se otevřely hranice. „Na začátku 90. let sem jezdili Češi a Slováci nakupovat levnější zboží jako je elektronika, textil a boty. V posledních letech se poptávka přesunula na zboží vyšší kvality,“ vysvětluje Petr Havlík z rakouského Institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání.

Češi se tak znovu vrací do Německa a Rakouska, přibývá i jednodenních nákupních výletů do Londýna, Paříže nebo Milána. Podle odhadů loni Češi u zahraničních obchodníků utratili téměř 21 miliard korun.

Redaktoři České televize udělali stejný nákup v Drážďanech a v Praze. A výsledek? Například dámský parfém v Praze pořídili za 790 korun, v Německu o dvě stovky levněji. Podobně to bylo i s oblečením. V obchodě stejné značky se ceny za pánské košile lišily o stokoruny, dámské svetry byly v Německu také lacinější. Naopak dražší byla elektronika.

Podle průzkumu společnosti Deloitte utratí Češi letos za Vánoce zase o něco více než loni. Dohromady skoro 14.000 korun a jen za dárky dají přes osm tisíc.

Jan Stuchlík, Hana Mášová

Vydáno pod