Ministerstvo financí chce vydat dluhopisy za 60 miliard korun kvůli schodku rozpočtu

Praha - ministerstvo financí chce v letošním roce vydat na domácím nebo zahraničním trhu dluhopisy až za 60 miliard korun kvůli krytí letošního schodku státního rozpočtu. na dnešním zasedání to projedná vláda. Ta dnes bude také jednat o novele zákona, která by umožňovala trestat výdejce nepravých námořnických průkazů a projedná i novelu stanovující podmínky pro provozování vodních skútrů.

Návrh zákona o státním dluhopisovém programu vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok, který počítá se schodkem 70,8 miliardy korun. podle dřívějšího vyjádření ministra financí miroslava kalouska však může letošní rozpočet skončit s nižším deficitem, než mf původně plánovalo.

Vláda dnes bude také projednávat novelu zákona o námořní plavbě, která má zaručit, aby nemohly vydávat „řidičské průkazy“ na mořské jachty kromě námořního úřadu ČR i jiné subjekty. často je totiž vydávají i soukromé firmy a novela má nově zavést, aby tato činnost byla trestná.

Podle návrhu novely zákona o vnitrozemské plavbě, kterou dnes bude vláda také projednávat, má být ke zřízení zóny pro provoz vodních skútrů od roku 2009 potřebný souhlas dotčené obce.

Novela podle ředitele odboru plavby ministerstva dopravy Víta Šimonovského přesně stanoví podmínky, za kterých mohou provozovatelé vodních skútrů o povolení provozu žádat a jakým způsobem mohou lokalitu využívat. povolení jim nakonec vydá státní plavební správa.

Majitelé vodních skútrů však považují návrh za nedostatečný a chtějí si na stát stěžovat u evropských orgánů v bruselu.