Češi mohou spoluvlastnit solární elektrárnu

Praha/Ohrobec – Čechům se dnes otevřela nová možnost pro investování finančních prostředků. Své peníze mohou vložit do projektu tzv. Občanských solárek. První z nich bude stát nedaleko Prahy v obci Ohrobec. Provozovatel – společnost SolWin – garantuje investorům minimální výnos ve výši 3,2 procenta.

Solární elektrárna v Ohrobci bude mít 114 panelů, jejichž celkový výkon dosáhne přibližně 25 kWp. Podíl na elektrárně si mohou zájemci koupit za 28 tisíc korun. Tato částka zahrnuje jeden solární panel a poměrnou část ostatních zařízení elektrárny. Investice je podle zástupce provozovatele solární elektrárny Jiřího Dvořáka téměř bez rizika. „Díky pevným výkupním cenám, které jsou zákonem garantované na 15 let, můžeme investorům zaručit rentabilitu při minimální výrobě na úrovni kolem 3 procent a k tomu podíl na nadvýrobě, která může činit v českých podmínkách až 25 procent. Lze předpokládat, že rentabilita bude při optimální instalaci kolísat mezi 3 a 20 procenty,“ vysvětlil. Elektrárna by měla v Ohrobci vyrůst během prvního čtvrtletí roku 2008.

Kromě projektu v Ohrobci plánuje SolWin výstavbu podobné elektrárny v Praze. Měla by vzniknout ve středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr. Tamní solární panely by však měly dosahovat celkového výkonu pouze okolo 5 kWp.

Zatímco v České republice jsou investice do fotovoltaiky ještě v plenkách, v Německu podobné projekty vznikají již od poloviny 90. let. V současné době se takto vybudované elektrárny počítají na stovky. Na vině je mimo jiné nedostatek slunečního svitu v ČR. „Česká republika má vzhledem ke svojí poloze trochu horší podmínky pro využití solární energie, nicméně je dobře využitelná i v našich podmínkách,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT ředitel Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie Jiří Beranovský.