V Davosu začíná Světové ekonomické fórum

Davos/švýcarsko - Ve švýcarském zimním letovisku Davos dnes začíná pětidenní zasedání světového ekonomického fóra. Na 2500 účastníků z řad politiků, bankéřů a zástupců podnikatelského světa se zde bude zabývat především otázkami spojenými s nynějšími problémy akciových trhů a možnou hospodářskou recesí ve Spojených státech a jejím dopadem na světovou ekonomiku.


Před rokem přitom účastníci davoské schůzky předpovídali, že světová ekonomika bude pokračovat v růstu. Mezitím však ve Spojených státech vypukla hypoteční krize, která během roku přerostla v globální úvěrovou krizi, a ta nakonec vyvolala i otřesy na finančních trzích. V USA pak krize na trhu bydlení začala dopadat i na ostatní sektory ekonomiky. Té teď hrozí propad do recese. Převládající náladou na fóru tak nyní budou spíše obavy a opatrnost, uvedla Agentura AP.
Obavy o budoucí vývoj světové ekonomiky vyjadřují i šéfové největších světových firem. Jejich důvěra v ekonomické vyhlídky se zhoršila poprvé za pět let. Vyplývá to z průzkumu, který právě pro fórum v Davosu provedla konzultační společnost PricewaterhouseCoopers.
Podle zakladatele WEF Klause Schwaba se bude letošní fórum dále zabývat například podporou vzájemné podnikatelské spolupráce při inovacích, ale třeba také tím, jak věda a technika rozšířila hranice přírody.