Světové burzy zvolna ožívají

Tokio - Asijské burzy pomalu ožívají. Reagují tak na včerejší mimořádné a radikální snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou (FED). Tokijská burza dnes posílila o dvě procenta a začala tak smazávat prudký propad z posledních dvou dnů, kdy tamní index Nikkei klesl o deset procent, což byl nejhorší výsledek od teroristických útoků ve Spojených státech v září 2001.

Tokio a vůbec celá Asie doplatily na vlnu propadů výrazně víc než Spojené státy a Evropa. Burza v indické Bombaji musela v úterý dokonce předčasně ukončit obchodování poté, co se ceny zdejších akcií propadly o 11 procent. Naproti tomu většina evropských burz rostla už v úterý. Západoevropský index FTSEurofirst 300 výrazně posílil téměř bezprostředně po oznámení o snížení amerických úroků.
Na pražské burze se tento krok projevil pouze zmírněním propadu. V úterý uzavírala o více než 19 procent slabší než na začátku roku. Dnes už se však probudila do nového dne obchodování se silným růstem 3,3 procenta.

Americký FED snížil úrokové sazby po mimořádném jednání vrcholných činitelů banky v noci na úterý o 0,75 procentního bodu na výslednou hodnotu 3,5 procenta. Nejradikálnější snížení sazeb od roku 1984 má odvrátit recesi americké ekonomiky. Obavy o další vývoj však u investorů přetrvávají. „Z fundamentálního pohledu už je akcie některých společností velice výhodné nakupovat. Nicméně psychologie davu, který se každý den dozvídá špatné zprávy, působí naopak. Prodeje přicházejí, i když by se už trh měl stabilizovat,“ dodává hlavní makléř Patria Direkt Roman Koděra.

Vydáno pod