Getrag Ford Transmission otevřel u Košic výrobnu autodílů

Košice/Praha - Slovensko se stane největším světovým výrobcem aut v přepočtu na jednoho obyvatele. V továrně za 300 milionů eur, tedy asi 8 miliard korun, se budou vyrábět převodovky pro auta a motocykly. Investice by měla být impulzem pro zrychlení výstavby dálnice na východ Slovenska. Experti se ale bojí nedostatku kvalifikované pracovní síly v regionu.

Slovensko se stává atraktivní lokalitou pro velké hráče na trhu automobilového průmyslu, východu se ale zájemci doposud vyhýbali. Společnost Getrag Ford Transmissions dnes ale otevřela ve východoslovenském Kechneci nedaleko Košic svůj nový závod a stala se tak první vlaštovkou. Již Peugeot před lety o lokalitě uvažoval, pak dal ale přednost výstavbě nového závodu v Trnavě. „Náš region trpí nedostatečným infrastrukturním zabezpečením, nemáme dálnici, nejsme schopni zajistit logistiku výroby,“ uvedl hlavní důvody neúspěchu v lovu investorů předseda Košického kraje Zdenko Trebuľa.

Dálnice do Košic ještě stále nevede, přesto se automobilka lokalizace svého závodu nebála. „Jezdí sem stále více kamionů, doprava se zintenzivňuje, je jasné, že dálnici potřebujeme,“ nechal se slyšet ředitel závodu Bernard Maury. Dálnici z Bratislavy do Košic chce vláda dostavit do roku 2010.

Špatná infrastruktura není ale jediným nebezpečím. Experti upozorňují, že dalším problémem může být nedostatek kvalifikovaných lidí. Dnes pracuje v automobilovém průmyslu 50 tisíc Slováků. V nejbližších letech by se měl tento počet zdvojnásobit.