Ministr Gandalovič zřídí antibyrokratickou komisi

Praha - Zemědělci protestují proti stohům papírů, které musí vyplňovat. A protože je prý stát zdržuje od práce vyplňováním dokumentů, na oplátku mu také nějaké pošlou. Ministr Gandalovič slibuje, že aspoň v jeho resortu se nadměrná byrokracie v dohledné době zmírní, zřídí proto antibyrokratickou komisi.

Zemědělcům došla trpělivost, když vstoupil v platnost nejnovější předpis. Musejí odesílat potvrzení, že dodržují pravidla Evropské unie o zacházení s krmivy. „Představte si to tak že byste prohlašoval, že jezdíte na silnici podle předpisů, a posílal to na ministerstvo dopravy nebo na policii,“ říká zemědělec z Vojkovic Jiří Kejkrt.

Zemědělci si proto vyrobili vlastní formulář a ten teď posílají úředníkům. „My jako občané této republiky máme právo na informace. Proto se budeme příslušných institucí ptát, jestli i ony dodržují zákony. A budeme to taky chtít písemně,“ dodává Kejkrt.

Ministerstvo zemědělství uznává, že nespokojení farmáři mohou mít pravdu. Proto ministr Gandalovič zřídil antibyrokratickou komisi, která bude prohledávat všechny právní předpisy.

Právě kvůli nadbytečnému papírování tráví český zemědělec často víc času v kanceláři než na poli. Někdy prý zabere vyplňování papírů i týdny. „Musíme vypisovat třeba šarži chemického přípravku. Nebo jestli jsme na pole stříkali přípravek z nějaké konkrétní krabice, nebo z jiné, kterou nám přivezli o týden později,“ vysvětluje Kejkrt.

A s promarněným časem unikají peníze. Loni byla zveřejněna analýza úřadu vlády. Ta říká, že podnikatelská sféra má 2 164 informačních povinností vůči státu. Důsledkem je, že podnikatelskou sféru to zatěžuje ročně 86 miliardami korun. Na únor se připravuje materiál, který ukáže vládě 2200 různých povinností a zároveň vytipuje ty nejnesmyslnější, které by se měly zrušit.

Vydáno pod