EU urychlí jednání s Ruskem o jeho vstupu do WTO

Davos - Evropská unie urychlí jednání s Moskvou ve snaze uvolnit Rusku cestu do Světové obchodní organizace (WTO). Během Světového ekonomického fóra v Davosu to dnes uvedl evropský komisař pro obchod Peter Mandelson po jednání s ruským ministrem financí Alexejem Kudrinem.

Podle Mandelsona by se Rusko mohlo stát členem obchodní organizace během letošního roku. Moskva požádala o členství před více než deseti lety. Členství v organizaci by Rusku usnadnilo vývoz, například oceli nebo hnojiv, svůj vlastní trh by ale více otevřelo zahraničním firmám.
Brusel tlačí na Moskvu, aby se vzdala vývozních cel, které uvalila na některé suroviny. O dřevo jde například švédským a finským papírnám. Dalším sporným bodem jsou železniční tarify, které podle Bruselu zvýhodňují ruské přístavy.
Rusko zůstává jako jedna z mála velkých světových ekonomik mimo WTO. Organizace má 151 členských států a například Ukrajina dostala od EU souhlas ke vstupu do WTO tento měsíc.
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko tento týden uvedl, že Ukrajina svého členství nezneužije a nebude Rusku bránit ve vstupu. Hospodářské a politické vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou několik let napjaté kvůli sporům o ceny zemního plynu, napsala agentura Reuters.