Bankéři a politici v Davosu varují před zhoršením finanční krize

Davos - Bankéři a politici na Světovém hospodářském fóru v Davosu varují před tím, že to nejhorší z krize finančních trhů může ještě přijít. Poukazují na horšící se situaci na americkém trhu s realitami, odkrývající se další ztráty evropských bank a nedostatečný balík stimulů v USA na podporu hospodářského růstu. Napsaly to dnes světové tiskové agentury.

Generální ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn naznačil, že by státy měly zvýšit veřejné výdaje, dokonce i země s deficity. Někteří politici pak připomněli, že to je poprvé za čtvrt století, co ředitel MMF vyzval k fiskálním stimulům při vyšších rozpočtových deficitech.
Podle prezidenta Světové banky Roberta Zoellicka ještě není finanční krize překonána, přestože připravila banky již o miliardy dolarů. Zoellick uvedl, že se další ztráty z odpisů špatných investic ještě objeví. Dopad na světovou ekonomiku přitom podle něj zůstává nejasný.
„Bude to chvíli trvat, než se bankovnictví a kapitálové trhy vrátí do normálu,“ uvedl generální ředitel Merrill Lynch John Thain. Dodal, že se potíže na trhu s bydlením ve Spojených státech letos pravděpodobně ještě zhorší. Snížení úroků a miliardy dolarů pravděpodobně tlaky na pokles odvětví nepřekonají. Jeho pohled na nejbližší vývoj v USA patří mezi bankéři v Davosu k těm nejpesimističtějším.
Thain řekl, že se dalších ztrát v Merrill Lynch nebojí. Banka přitom tento týden oznámila, že odpisy a další přehodnocení aktiv ji přišlo na 16 miliard dolarů.
Podobně se ale vyjádřil i japonský premiér Jasuo Fukuda, podle nějž sílí rizika, že se bude světová ekonomika zpomalovat. Vedle potíží na americkém trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty připomněl jako faktor i vysoké ceny ropy.
Fóra se účastní mimo jiné i rockový aktivista Bono Vox a softwarový miliardář a filantrop Bill Gates, napsaly agentury Reuters a AP.