V kauze SocGén může jít i o insider trading

Paříž/Praha - Dnešní vyšetřování podezřelého makléře z kauzy Société Générale naznačilo, že do podvodu mohlo být zapleteno více zaměstnanců banky. Postup zveřejnění kauzy by mohl dle některých analytiků poukazovat také na skutečnost, že banka se snaží jen zakrýt jiné problémy.

Makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel, který ji svými operacemi způsobil ztrátu přes 4,8 miliardy eur (125 miliard korun), při vyšetřování přiznal, že své operace skrýval před nadřízenými, ale ne s cílem se obohatit. Chtěl si prý jenom dodat image mimořádně schopného makléře. Na tiskové konferenci to dnes oznámil pařížský prokurátor Jean-Claude Marin. Řekl, že začalo Kervielovo formální vyšetřování pro podezření z podvodu, falšování listin a z jejich využívání. Kerviel zůstává ve vazbě. V případě usvědčení mu hrozí až sedm let vězení a pokuta 750.000 eur.

Kerviel podle Marina uvedl, že doufal, že bude vypadat jako mimořádný makléř a dostane vysoké prémie ze zisků, které měly jeho operace vynést. Marin řekl, že Kerviel obcházel pravidla banky už od konce roku 2005. Makléř prý ale prozradil, že nebyl sám, kdo takto postupoval.
Dohled nad akciovým trhem dnes zveřejnil, že jeden člen vedení banky, Američan Robert Day, 9. ledna prodával akcie Société Générale a z prodeje získal zhruba 85,7 milionu eur (asi 2,2 miliardy Kč). Dvě nadace, se kterými je Day spojen, prý o den později prodaly akcie banky za 8,6 milionu eur. „Spekuluje se i o insider tradingu a možném spolčení více zaměstnanců banky,“ všimla si ekonomická redaktorka České televize Jana Erbáková.

Obchody s akciemi mezi manažery podléhají zvláštnímu dozoru, protože manažeři mohou zneužít interních informací k vlastnímu obohacení. Lze proto čekat, že dozorové orgány budou podrobně zkoumat, zda manažer neměl o problémech v bance informace už dříve, a nezbavoval se akcií dřív, než ztratí na hodnotě.

Skupina akcionářů banky už na Daye a na kohokoli jiného, kdo profitoval z důvěrných informací o bance, podala žalobu pro manipulaci s kurzy a pro zneužití informací v obchodním styku.

Neutralizace ztráty vzbuzuje také mnohé pochybnosti. „Spekuluje se i o tom, že banka uveřejněním tohoto případu jen maskuje další problémy. Konkurenci se podobné víření kauzy velmi hodí,“ myslí si Erbáková. Guvernér ústřední Banque de France Christian Noyer dnes však řekl, že postup, který banka k neutralizaci škod zvolila, byl asi jediný možný.