Bush připustil hospodářské potíže, varoval ale před odchodem z Iráku

Washington/New York - Současný americký prezident George Bush v noci na dnešek připustil, že Spojené státy procházejí obdobím hospodářské nejistoty. Zároveň ale Američany vyzval, aby neztráceli víru v sílu americké ekonomiky.

Prezident rovněž varoval před výrazným snížením počtu amerických vojáků v Iráku. Jejich případný odchod by podle něj mohl zvrátit politický i bezpečnostní pokrok v USA. Právě stáhnutí Američanů z Iráku je ale jedním ze zásadních požadavků a volebních hesel demokratických uchazečů o prezidentský úřad.
Bush se v projevu také znovu obrátil k Íránu a vyzval jeho vedení, aby prokazatelným způsobem ukončilo obohacování uranu. Poté by mohla začít jednání, jež USA kvůli podezření, že Írán vyvíjí jadernou zbraň, dlouhodobě odmítají.
„Naše hospodářství prochází obdobím nejistoty,“ uvedl Bush v tradičním projevu před oběma komorami Kongresu. „U rodinných stolů napříč naší zemí lidé vyjadřují obavy o naši ekonomickou budoucnost. Dlouhodobě ale Američané mohou mít důvěru v náš ekonomický růst,“ prohlásil.
Reagoval tak na hospodářské potíže vyvolané loňskou krizí v oboru hypoték a na úvěrovém trhu, jež podle některých odborníků hrozí recesí. Ve snaze o její odvrácení před týdnem navrhl systém daňových úlev a investičních pobídek v hodnotě 150 miliard dolarů.