Benzín i nafta v ČR zlevňují

Praha - Ceny pohonných hmot v České republice klesají. V průběhu uplynulého týdne zlevnily benzín i nafta v průměru o 25 haléřů. Podle analytiků lze v příštích několika týdnech očekávat už jen mírné zlevňování.


Cena jednoho litru nejprodávanějšího Naturalu 95 klesla o 26 haléřů a v průměru teď u českých čerpacích stanic stojí 30,64 korun. Litr motorové nafty zlevnil o 26 haléřů na 31,13 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Hlavní příčinou je současný vývoj americké ekonomiky a s ním spojené očekávání poklesu spotřeby paliv. „Spojené státy a Japonsko se dohromady podílejí na celkové poptávce po ropě zhruba třiceti procenty. Takže pokud by došlo k nějakému výraznému zpomalení, mělo by to vliv i na světovou poptávku po ropě,“ míní analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Barel americké ropy v průběhu ledna zlevnil zhruba o desetinu.
Naopak na zvyšování cen pohonných hmot působí od začátku roku povinné přimíchávání biopaliv. To by se mělo projevit zvýšením ceny o 30 až 40 haléřů. Podle Čermáka ho už však čerpací stanice do cen započítaly. „Žádného skokového nárůstu cen se již nedočkáme. Naše propočty, co se týkají nejbližšího týdne až čtrnácti dnů, hovoří o tom, že bychom se měli dočkat spíše stagnace či mírného poklesu v cenách benzínu a mírného poklesu v cenách nafty.“ dodává.
Podle generálního ředitele společnosti ČEPRO Pavla Švarce patří Česká republika stále k zemím se spíše levnějším benzínem. Hlavní roli hraje příznivá daňová politika a počet čerpacích stanic, který je v Česku v porovnání s ostatními státy EU extrémní.