Rakouští trafikanti žalují českou firmu kvůli klamavé reklamě

Praha - Rakouští trafikanti zažalovali českou firmu Travel Free za to, že údajně klame o maximálním množství cigaret, které je možné dovézt do Rakouska z ČR. Píšou to Lidové noviny. Zatímco firma na plakátech inzeruje, že Rakušané mohou vozit až čtyři kartony cigaret, hornorakouští trafikanti se domnívají, že karton může být jen jeden.

„Pravda je, že od Nového roku Česko vyrovnalo spotřební daň na úroveň požadovanou EU, a proto si i do starých členských států může jedna osoba převážet až čtyři kartony cigaret vyrobených v Česku,“ řekla LN Lenka Novotná z marketingového oddělení Travel Free.
Podle předsedy hornorakouských trafikantů Karla Furtlehnera jde ale o klamavou reklamu. Reaguje tak na nařízení, kterým Rakušané, v obavě z importu levného tabáku a ohrožení zisků, vymysleli jak evropskou legislativu obejít. Údajně z důvodu ochrany zdraví podle LN přijali zákon, který sice umožňuje dovoz až čtyř kartonů českých cigaret ale jen s německým varovným nápisem o škodlivosti kouření. S českým varováním lze převážet jen jeden karton.
Do otevřeného sporu se s Rakouskem podle listu pustilo ministerstvo průmyslu a obchodu. „Domníváme se, že toto opatření brání volnému pohybu zboží,“ řekl deníku mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Pokud Rakousko vyhlášku nezruší, bude si prý ČR stěžovat u Evropské komise. Ministr Martin Říman vyzval minulý týden ke zrušení nařízení rakouského ministra zdravotnictví, poznamenávají LN.