Obce žalují E.ON kvůli vyvlastnění akcií

České Budějovice - Českobudějovický krajský soud dnes začal řešit žalobu Bystřice nad Pernštejnem a osmi vesnic na koncern E.ON. Obce, které byly minoritními podílníky v dřívější Jihomoravské energetice, tvrdí, že za vyvlastnění svých akcií dostaly málo peněz. Jejich starostové požadují doplacení rozdílu zhruba 62 milionů korun. E.ON nechce záležitost do vyřešení soudu komentovat. Rozhodnutí by mělo padnout ve čtvrtek.

„Nezpochybňuji institut vyvlastnění, ten je dán zákonem a těžko jej můžeme zpochybňovat. Soudíme se o výši plnění, rozdíl je dvě třetiny. Třetinu jsme dostali v roce 2006,“ řekl bystřický starosta Karel Pačiska. Podle něj jde o první podobný spor kvůli vytěsnění drobných akcionářů. Přelomový verdikt soudu by tak podle odborníků mohl odstartovat další podobné spory.

Vše se týká několika tisíc kusů energetických akcií, které vlastnila Bystřice spolu s okolními obcemi. Při takzvaném squeeze-out, tedy vytěsnění majoritním vlastníkem s aspoň 90 % akcií, což v roce 2006 dovolil zákon, za ně radnice dostaly 3700 korun za akcii, tedy asi 19,8 milionu korun. Makléři ale podle Pačisky vypočítali, že reálná hodnota cenného papíru byla zhruba 11 500 Kč. Obce se proto žalobou domáhají doplacení rozdílu. Společně zaplatily i soudní poplatek 352 000 Kč.