Countrywide je další bankou „k záchraně“

New York - Největší americká hypoteční banka Countrywide Financial se ve čtvrtém čtvrtletí kvůli útlumu na trhu s bydlením propadla do ztráty 422 milionů dolarů po zisku 622 milionů před rokem. Oznámila to dnes firma, kterou nyní přebírá Bank of America.

Ztráta nicméně klesla ve srovnání se třetím čtvrtletím, kdy Countrywide prodělala 1,2 miliardy dolarů. „Ačkoli se výsledky zlepšily proti předchozímu čtvrtletí, byly negativně ovlivněny dalším zhoršením úvěrových podmínek v odvětví a pokračujícím nedostatkem likvidity na trzích s hypotékami pro méně spolehlivé klienty,“ řekl generální ředitel společnosti Angelo Mozilo, známý odmítnutím své přiznané odměny ve výši 37,5 milionu dolarů. Manažera provází kritika za jeho roli v krizi amerického hypotečního trhu.

Countrywide, která se potýká se zhoršenou platební morálkou klientů, ve čtvrtém čtvrtletí vyčlenila na úvěrové ztráty 907 milionů dolarů. Ve stejném období předchozího roku to přitom bylo pouhých 71 milionů dolarů.

Bank of America se tento měsíc dohodla na převzetí společnosti Countrywide za čtyři miliardy dolarů. Dohoda by měla zachránit firmu Countrywide před kolapsem, na jehož pokraji se ocitla kvůli problémům na trhu s bydlením v USA a krizi na úvěrových trzích.