Investičními certifikáty se kvůli propadu burzy neobchoduje

Praha - Nestabilita na pražské burze má další oběť. Strmé propady z posledního měsíce už srazily hodnotu českých akcií o stovky miliard a umazaly výnosy podílových fondů. Dalším dokladem toho, že burza prožívá těžké časy, je osud investičních certifikátů. Během posledních dvou týdnů se muselo už u pěti z nich přestat s obchodováním. Dosáhly totiž knock-out ceny, tedy spadly tak nízko, že už by nepřinášely výnos. Na burze přitom nepřežily ani rok.

„Knock-out je asi nejlepším ukazatelem toho, že volatilita na světových trzích se přelila i do Prahy,“ myslí si analytik Patrie David Marek. Certifikát je vlastně dlužní úpis. Investor si ho kupuje s tím, že později ho prodá zpět a v kapse mu zůstane zisk. Některé certifikáty mají přívlastek pákové. U nich se případný zisk dramaticky násobí. Když burza padá, stejně tak se může násobit i ztráta.

Certifikáty v Praze nabízela třeba Raiffeisenbank. Do některých z nich už se ale investovat nedá. Například hodnota certifikátu Turbo Long I zamířila během ledna ze 40 pod 15 korun. „Loni jsme nabídli řadu certifikátů a uchytily se. I přes zakolísání budou snad jejich emise pokračovat,“ doufá analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl.

I ve zlých časech mají investiční certifikáty šanci. Jen se musí spekulovat na pokles, nikoliv na vzestup trhu. „Spousta short certifikátů naopak za poslední měsíc vydělala stovky procent,“ upozornil ředitel pražské burzy Petr Koblic. Měsíčně se v Česku v certifikátech otočí asi 50 až 100 milionů korun. Jsou to jen promile celkového trhu.