Asijské dolary skupují Wall street

New York/Praha - Arabští šejkové a Čína mají stále větší vliv na americké a evropské firmy. Jen do bank Wall Streetu investovaly v posledních měsících desítky miliard dolarů. Západ se ale snaží jejich vliv omezit, chce zabránit hlavně tomu, aby investoři z Východu ovládali strategické průmyslové podniky.

Americká banka Citigroup, jeden z nejvlivnějších hráčů na Wall Street, už není tak docela americká. Stále větší podíl v ní získávají investoři z Východu, hlavně Číňané a Arabové. Podobně jsou na tom i další velké banky. Po americké hypoteční krizi jim zbyly dluhy za desítky miliard dolarů, potřebují proto rychlou finanční injekci. Kromě Citigroup ji hledá taky americká Morgan Stanley nebo třeba švýcarská jednička UBS.

Dohromady třicet fondů má k dispozici 2,5 bilionu dolarů. Nejde přitom jen o banky, investoři z arabského poloostrova a Orientu kupují podíly i v jiných firmách. Například emirát Abú Dabí vlastní pět procent v luxusní automobilce Ferrari.

„Problém začne tehdy, když se podíly začnou navyšovat, dosáhnou desítky procent, a oni by mohli s tímto podílem požadovat výkon akcionářských práv,“ myslí si ředitel úseku investic Pioneer Investments Petr Zajíc. Důkazem obrany proti kapitálovým tlakům z východu je loňský konflikt šejků s americkým Kongresem. Tehdy se Spojené státy snažily zabránit vstupu dubajského kapitálu do šesti přístavů na americkém pobřeží. Podle některých politiků šlo o jasnou hrozbu pro bezpečnost země.

Vydáno pod