České firmy podceňují ochranu dat

Praha - Jen každá pátá firma u nás má dle průzkumu společnosti Ernst &Young a časopisu DSM zajištěna svá data. Ostatní podceňují možnost krádeže dat a nechrání své počítačové sítě. Největším nebezpečím je momentálně nevyžádaná pošta.

Nebezpečí hrozí počítačovým sítím především ze strany přenosných disků nebo mobilních telefonů. Nástup nových technologií zvýšil riziko krádeže dat a podniky na to nestačí reagovat. „Spousta uživatelů si neuvědomuje, že stáhnout si firemní finanční výkazy k sobě na smartphone, aby jsem s nimi mohl pracovat doma, je příliš velkým rizikem. Telefony se kradou a ty informace se velmi lehce dají zneužít,“ upozorňuje Lukáš Mikeska z Ernst &Young ČR.

Průzkum odhalil i další trend. Noční můrou pro většinu firem jsou dnes spamy, které tak vystřídaly obavy z virů. Mikeska vidí důvody v dokonalejších antivirových softwarech. „Pokud nastavím pravidla příliš tvrdě, nedostanu mail na který čekám, na který mám reagovat. Existuje i zpoždění v případě filtrování pošty,“ myslí si Viktor Seige ze společnosti Data Security Management.

Stále víc společností důležitost ochrany firemních dat uvědomuje. Víc než pětina proto zaměstnává člověka, který má na starosti informační bezpečnost. A v 60 % případů jde dokonce o manažerskou pozici.