Fed snížil úrokové sazby, jak všichni předpokládali

Washington/ Praha - Závěrem dvoudenního zasedání amerického federálního reservního systému oznámil jeho předseda Ben Bernanke pokles sazeb o 0,5 procentního bodu na rovná 3 procenta. Trh přesně takovouto zprávu čekal. Snaha napumpovat do americké ekonomiky více zdrojů by se tak nemusela setkat s účinkem. Fed tímto krokem reagoval na negativní ukazatele ze závěru roku týkající se zaměstnanosti, spotřeby i nejnověji nízkého ekonomického růstu. Je to druhá intervence centrální banky v posledních dnech.

Finančníci si šeptají o recesi a Fed se jí snaží všemožně zabránit. Negativní signály o poklesu výkonu americké ekonomiky, data o nízké spotřebitelské důvěře a slabším ekonomickém růstu, vedly banku k další akci. Pravděpodobnost, že na americkém trhu klesnou úrokové sazby vyjádřil Fed začátkem týdne jako osmdesátiprocentní.

„Kdyby teď Fed neintervenoval, ztratil by otěže nad americkou ekonomikou, jakýkoliv pozdější zásah by nebyl tolik účinný,“ napsal pro agenturu Reuters ekonom Harm Bandholz, který předpovídal půlprocentní pokles. Po překvapivém snížení sazeb o ¾ p.b. z 22. ledna znamená ale dnešní reakce centrální banky nejrazantnější intervenci od osmdesátých let minulého století.

„Může to mít pouze krátkodobý efekt,“ odhadl ve Studiu ČT24 dopad na trhy Michal Tobiáš z Brokerjet České spořitelny. Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus si myslí, že trh už dávno očekávané půlprocentní snížení sazeb započítal do svých očekávání a krok Fedu bude mít spíše negativní efekt.

Pozornost finančníků se upírala právě ke dnešku. Po propadu na akciových trzích koncem minulého týdne a následném zhodnocení tzv. „bear“ akcií, tedy při spekulaci na pokles jejich hodnoty, se obchody uklidnily a trhy stagnovaly při čekání na vyjádření Fedu. Směr obchodů i to, zda nižší úrokové sazby budou tím správným impulzem k nastartování pokulhávající americké ekonomiky ukáží nejbližší dny. V první reakci na oznámení Fedu akcie na amerických burzách posilovaly.