Zimbabwe se topí v inflaci řádu desítek tisíc procent

Harare/Praha - Zimbabwská ekonomika se pomalu ale jistě hroutí. Údaj o inflaci z listopadu loňského roku potvrdil zkušenosti z ulice. Hromady peněz v obchodech i po kapsách místních obyvatel jsou důsledkem inflace ve výši rekordních 26 470 procent v poměru k cenám z listopadu předchozího roku. Ekonomický růst klesl na 6 procent.

Gideon Gono z centrální banky Zimbabwe oznámil aktuální čísla, která více než třikrát převýšila půlroční inflaci ze srpna minulého roku. Skok v inflaci přinutil banku zvýšit úrokové sazby z 975 na 1200 p. b. „Sazby budou průběžně revidovány, abychom zabránili spekulativním půjčkám,“ uvedl Gono ve zprávě. „Ekonomický růst je utlumen ve všech sektorech, vyjma zemědělství,“ přidal.

Zimbabwská centrální banka dává vše za vinu prezidentovi Robertu Mugabemu. Ten se chystá na další volební souboj o pětileté prezidentství. Volby jsou naplánovány na 29. března.

Západ vidí hlavní příčinu v nelichotivé ekonomické situaci Zimbabwe v pozemkové reformě prezidenta Mugabeho, která výrazně zvýhodňuje místní zemědělce před západními investory. Přesto za rok 2007 země dle Gona obdržela potravinovou pomoc ve výši 142 milionu dolarů. Mugabe veškerou odpovědnost odmítá a naopak viní Západ z podkopávání jeho politiky.

Bývalá britská kolonie na jihu Afriky je považována za diktátorskou zemi, léta zápasí s nedostatkem energie, vody, potravin. Dle odhadů trpí země až 80 procentní nezaměstnaností a více než 60 procent obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Vydáno pod