Fanoušci se chtějí složit na Liverpool FC

Londýn/Praha - Dluhy slavného fotbalového klubu, jehož američtí majitelé si minulý týden půjčili dalších 350 milionů liber, rozpoutaly na ostrovech iniciativu zachránit, dle jejich názoru nezdravě vedený klub. Sdružení fanoušků Share Liverpool FC Group si vytýčilo jednoduchý plán. Posbírat od 100 tisíc fanoušků potřebných 500 milionů liber a klub od současných vlastníků odkoupit, ti nechtějí o prodeji ani slyšet.

George Gillett a Tom Hicks si v březnu půjčili na výstavbu nového stadionu „reds“ 300 milionů liber, na běžný chod klubu jim začaly chybět finance a tak se upsali k dalšímu úvěru ve výši 350 milionů liber. To se fanouškům nelíbí a neuklidnila je ani šeptanda, že majitelé chtějí klub prodat do Dubaje.

S postupem majitelů nesouhlasí ani sportovní vedení Liverpool FC. „Nový úvěr odmítali podepsat dokonce i výkonný ředitel Rick Parry a čestný prezident klubu David Mores,“ upozornil na zajímavou skutečnost sportovní redaktor ČT David Kozohorský.

Strategie klubu se přestává líbit fanouškům, na internetové adrese www.shareliverpoolfc.co.uk spustili iniciativu k záchraně klubu „svou cestou“. Ta není zcela pionýrská. Na podobném principu funguje velkoklub FC Barcelona, u nás je známy případ Bohemians 1905. Fanoušci vypočítali, že je třeba nashromáždit 500 milionů liber, příspěvek jednotlivce je limitován částkou 5 tisíc (v přepočtu 175 tisíc korun).

„Na nově koupené kluby jsou často uvaleny velké dluhy a fanoušci vědí, že to budou právě oni, kdo je prostřednictvím dražších lístků zaplatí,“ vysvětlil hlavní důvod pro změnu Rogan Tailor, známý ekonom sportu a iniciátor akce.

„Funguje to v nižších soutěžích, proč by podobný model nepasoval na Premier league,“ nevidí v úspěchu iniciativy problém Tom Cannon, expert na ekonomiku sportu z Buckingham Business School. Cannon si rovněž myslí, že se v řadách fandů „reds“ najde dostatečný počet nadšenců. Celosvětově se k liverpoolskému klubu hlásí na miliony příznivců.

Otázkou je, jaká práva by sdružení fanoušků nákupem získalo. Tzv. Barcelonský model počítá s hlasovacími právy při valné hromadě klubu. Jeden z majitelů, Tom Hicks, už na plán fanoušků reagoval. Klub neprodá a vůbec nepochybuje o tom, že i za pět let bude majitelem Liverpool FC.