Češi budou půjčovat mexickým podnikatelům

Praha - Ode dneška se může kdokoliv zapojit do boje proti chudobě prostřednictvím internetu. Na portálu www.myELEN.com půjde půjčovat peníze mexickým drobným podnikatelům. Minimální výše půjčky je 5 000 korun.

Mikrofinance pronikly do podvědomí veřejnosti v roce 2006, kdy zakladatel bangladéšské banky chudých Grameen Bank Mohamad Yunus dostal Nobelovu cenu míru. Jako první začaly pomáhat Spojené státy. Půjčovali peníze podnikatelům v Indii. Na konci loňského roku se přidalo Dánsko a teď i Česko.

„Mnoho lidí potřebuje založit, přes 40 procent z více než stovky milionů obyvatel žije v podmínkách chudoby,“ upozornil José Luis Bernal, velvyslanec Mexika v ČR.

Kromě fotografií se investor rozhoduje na základě jednoduchých ukazatelů, například životní situace žadatele. Pokud investor se vším souhlasí, elektronicky podepíše smlouvu a zašle peníze. Spolupráce zatím probíhá s Mexickou institucí FIPS, do budoucnosti by se ale nabídka společností měla rozšířit.

„Uživatel portálu vstupuje do smluvního vztahu s mikrofinančních institucí, všechno to jsou velmi transparentní toky, takže nepřipadá v úvahu, že by se ty peníze někde ztratily,“ uvedla v Ekonomice ČT 24 výkonná ředitelka Microfinance Linda Hanyková.

„Mikrofinance fungují převážně ve venkovských regionech, kde není infrastruktura,“ okomentoval analytik Pavel Kohout.