Zemědělci rozdají půl milionu letáků na podporu českých potravin

Praha - Agrární, Potravinářská a Hospodářská komora dnes společně zahájily distribuci půl milionu letáků, které mají spotřebitele přimět, aby nakupovali české potraviny. Chtějí tak v českém jídelníčku omezit rostoucí podíl potravin pocházejících ze zahraničí. Tvrdí, že jsou často nekvalitní.

Podobné letáky rozdávali zemědělci už loni v létě před hypermarkety Interspar. Protestovali tím proti tomu, že řetězec začátkem loňského března zastavil nákup masa od tuzemských chovatelů pro polovinu svých obchodů.

„Před tři čtvrtě rokem jsme si ověřili, že čeští spotřebitelé reagovali na kampaň velmi pozitivně, takže teď jsme se rozhodli provést velkou akci těchto letáků. Jsou to pozitivní letáky a spotřebitel si vybere, zda nás vyslyší nebo dá přednost zahraničním potravinám,“ řekl ve čtvrtečním Dobrém ránu prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana mají zahraniční potraviny na tuzemském trhu již čtyřicetiprocentní podíl, který nadále stoupá. „Českému zemědělství a potravinářskému průmyslu se nejlépe pomůže tím, když čeští spotřebitelé budou vyrábět české potraviny,“ podotkl Veleba. Podpora spotřeby domácích potravin je podle něj ve starých členských státech Evropské unie běžná. „Jednoznačně jsme dospěli k závěru, že přichází doba, kdy český spotřebitel začíná slyšet na tyto záležitosti,“ dodal.

Zemědělci a potravinářské firmy v letácích tvrdí, že tuzemské potraviny jsou zdravější, protože čeští zemědělci používají ve srovnání se starými členskými státy EU o čtyřicet procent méně hnojiv. „To, že takto málo hnojíme a máme málo chemie je zejména tím, že jsme na to doposud neměli finanční prostředky. Toto negativum pro nás zemědělce jsme teď přeměnili v pozitivum,“ vysvětluje Veleba. Podle Agrárního analytika Petra Havla však rozdávání letáků řeší jen jednu část problému. „Ta základní věc je, aby tuzemské potraviny byly konkurenceschopné cenově a kvalitativně. To bude pro konečného odběratele vždy rozhodující,“ dodává.