Snížení úrokových sazeb nezabránilo poklesu na Wall Street

New York - Ani středeční rozhodnutí americké centrální banky (FED) snížit o půl procenta základní úrokové sazby nestačilo na oživení newyorské burzy. Obchody na Wall Street skončily v červených číslech. Index Dow Jones klesl o tři desetiny procenta.

Na oznámení o snížení úroků přitom nejprve akcie amerických podniků reagovaly prudkým růstem. Zadusily ho však obavy o americké pojišťovnictví. „Objevily se spekulace, že mohou být dále prohloubeny ztráty bank, a to proto, že došlo ke snížení několika ratingů velkých pojišťoven ve Spojených státech, to je ten hlavní důvod, proč americké trhy klesly a dnes klesá Evropa,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Pokles zažívají i všechny významné evropské burzy. Od začátku obchodování si dnes pohoršily minimálně o jedno procento. Jen tokijská burza šla proti proudu a na zveřejnění sazeb zareagovala posílením. Její hlavní index Nikkei poskočil o necelá dvě procenta.

„Několik dobrých hospodářských výsledků posunulo index Nikkei do plusových čísel, takže i přes vysokou závislost na americké ekonomice se dokázalo vymanit z té špatné nálady,“ dodává Hatlapatka.

FED snížil úrokové sazby nečekaně už před týdnem o 0,75 procentního bodu. Po středečním jednání bankovní rady pak oznámil další snížení - podle předpokladů o půl procentního bodu. Úrokové sazby ve Spojených státech jsou tak nyní na 3 procentech, což je o procentní bod méně než v eurozóně. Kvůli nízkým úrokům klesl i dolar. A to na nejmenší hodnotu za poslední dva měsíce.