Soud zamítl žalobu obcí na E.ON

České Budějovice - Českobudějovický krajský soud dnes zamítl žalobu devíti obcí na koncern E.ON týkající se vyvlastnění akcií někdejší Jihomoravské energetiky. Bystřice nad Pernštejnem a dalších osm vesnic tvrdí, že za ně dostaly málo peněz. Firma je prý připravila o 62 milionů korun. Podle soudu už ale v době podání žaloby nebyly vlastníky akcií.

Ve sporu jde o vyvlastnění 5 500 akcií, které umožnil zákon na vytěsnění malých akcionářů majoritními vlastníky. Energetický koncern vyplatil obcím celkem 19,8 milionu korun. To se zdá starostům málo. E.ON podle nich zvolil nevhodné posouzení. Cenu, kterou makléři spočítali až na trojnásobek, nemohly obce ovlivnit. V další žalobě, kterou obce podaly, se domáhají zrušení platnosti valné hromady, která o vyvlastnění rozhodovala.

Bystřice nad Pernštejnem loni dokonce dostala nabídku na odkoupení pohledávky. Zájemce, který ji nakonec stáhl, si přál zůstat v anonymitě.
Proti rozhodnutí soudu se lze odvolat. E.ON nechce celou záležitost až do jejího úplného vyřešení komentovat. Jde o vůbec první soudní řízení kvůli kontroverznímu zákonu. Podle odborníků by tak konečný verdikt mohl spustit lavinu dalších podobných sporů.