Londýn bude od pondělí nízkoemisní zónou

Londýn/Praha - Už nějaký čas poutají pozornost automobilistů při vjezdu do Londýna informační tabule s nápisem Welcome in London Low Emission Zone - Vítejte v nízkoemisní zóně. Pryč jsou zřejmě doby, kdy se řidiči v ranní špičce báli otevřít okénko svého vozu. Po zpoplatnění vjezdu do centra města je nízkoemisní zóna dalším revolučním projektem britské metropole, který má omezit a "ozdravit" dopravu.

Zelená doprava v podobě nízkoemisních zón se ustavuje v dalších 70 městech v 8 evropských zemích. Londýn je ale největším a současně prvním. „Jde o první britskou zónu a současně největší projekt svého druhu na světě,“ uvedl mluvčí společnosti Transport for London.

Restrikce platí především pro nákladní vozy. Do nízkoemisní zóny smí z přes 12 tun vážících vozů vjet pouze ty dieselem poháněné a musí splňovat všechny kritéria EU, které se týkají emisí. Vozidla budou snímána 75 kamerami po celém městě, následně budou kontrolována jejich registrační čísla a ta poté konfrontována s údaji v databázi. Pokuta za neplnění je stanovena na 200 liber za každý den strávený v zóně. Zahraniční kamiony budou muset předem vyřídit svou registraci. Zprovoznění zóny, iniciační náklady, se vyšplhaly na 50 milionů liber.

Od července začnou přísnější pravidla platit i pro autobusy a vozidla s tonáží vyšší než 3,5 tun, od října 2010 začnou podmínky vstupu do zóny platit i pro dodávky a minibusy. Britská dopravní asociace sice dle vyjádření svého mluvčího chápe nutnost „vyčištění“ Londýna, tímto opatřením se ale podle ní nic nezlepší. Dopravní autority Londýna si slibují také jakousi obnovu vozového parku místních autodopravců, neboť vozy vyrobené po roce 2001 automaticky splňují parametry nízkoemisní zóny.