Tatra očekává, že dodávky pro armádu zahájí koncem března

Kopřivnice (Novojičínsko) - Dodávka nákladních automobilů Tatra pro českou armádu by mohla začít přibližně koncem března. Řekl to šéf společnosti Tatra Ronald Adams. Kopřivnická automobilka má armádě dodat 556 nákladních vozů za 2,6 miliardy korun, většinu vozidel by měli vojáci dostat letos. Středně těžká vozidla měla Tatra začít armádě dodávat již loni. Zakázka ale nabrala zpoždění kvůli tomu, že testovací zkoušky nebyly splněny ve stanoveném termínu.

Do konce listopadu měla armáda převzít prvních 27 vozidel. Vozy má Tatra podle Adamse připravené, nemůže je ale začít dodávat, dokud armáda nedokončí poslední testování, takzvané vojskové zkoušky.
S výsledky testů je zatím Adams spokojen. „Domníváme se, že výsledky vojskových zkoušek vozidel pro Armádu ČR jsou podle našeho očekávání velmi dobré a že zahájíme dodávky přibližně koncem března,“ uvedl. S březnovým termínem zahájení dodávek počítá podle svého dřívějšího vyjádření také náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva.

Letos by vojáci kromě prvních 27 kusů měli převzít dalších asi 300 vozidel z kopřivnické automobilky. Nákladní vozidla Tatra mají ve vojsku nahradit zastaralá vozidla Praga V3S. Zakázku v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

Dodání vozidel Tatra není jedinou armádní zakázkou, která se zpozdila. Vojáci měli také do konce loňského listopadu převzít transportéry Pandur od rakouské firmy Steyr. Původní kontrakt na dodání 199 transportérů za více než 20 miliard korun vláda vypověděla na konci loňského roku kvůli neplnění podmínek ze strany dodavatele. Vláda se ale nyní rozhodla dát firmě Steyer druhou šanci a zahájit nové kolo jednání. Pokud se do 5. března oběma stranám nepodaří dohodnout, pravděpodobně bude vyhlášeno nové výběrové řízení.

Vydáno pod