Vzdělaní imigranti budou mít možnost pracovat v Evropské unii

Štrasburk - Evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Franco Frattini by měl dnes ve Štrasburku představit podrobnosti návrhu na zavedení takzvané "modré karty", umožňující lidem z třetích zemí v Evropské unii legálně pracovat a žít. Kartu by měli dostávat imigranti s odbornou kvalifikací.

Systém může připomínat systém „zelených karet“ ve Spojených státech. Roman Krištof, výzkumný pracovník Socioklubu, vysvětluje rozdíly mezi těmito dvěma systémy: „To, co dělá americkou zelenou kartu onou mýtickou kartou je, že člověk, který je jejím držitelem, může získat americké státní občanství. Vize modré karty nic takového nenabízí.“ Modrá karta by měla být pracovním povolením na dva roky. Po dvou letech by mohl její vlastník požádat o povolení v jiné zemi Evropské unie, což podle Krištofa není dostatečně silné lákadlo, aby přivedlo špičkové experty z třetího světa.

Na pravidlech pro držení modré karty by se muselo shodnout všech 27 členských zemí. Většina z nich má svoji vlastní imigrační politiku. Česká republika má svoji zelenou kartu, jejíž podmínky jsou přizpůsobeny především pro přistěhovalce z Východu.

Pokud bude projekt modré karty schválen, měl by Evropské unii pomoci zkrotit stále rostoucí příliv ilegálních imigrantů. Jednou z hlavních zbraní proti imigrační vlně by podle Evropského parlamentu i komise měl být rozvoj „politik legální migrace“, mezi něž lze zařadit modrou kartu. Počet nelegálních přistěhovalců na území unie dosahuje podle různých odhadů 4,5 až 8 milionů osob.

Parlament v nadcházejících měsících přijme navíc dvě důležité směrnice, které mají problém nelegální imigrace zčásti řešit. První směrnicí budou zavedena společná pravidla pro navracení ilegálních přistěhovalců a druhá směrnice ustaví sankce pro zaměstnavatele nezákonných imigrantů a posílí kontroly na jednotlivých pracovištích.

Evropská unie ovšem nyní začíná čelit problému postupného stárnutí populace. Demografové navíc podotýkají, že tento trend bude v budoucnu stále palčivějším. Podle odhadů bude třetina lidí v EU v roce 2050 starší 65 let. Imigranti se tak mohou stát spásou evropské ekonomiky.

Nyní prý zhruba polovina kvalifikovaných přistěhovalců z Blízkého východu, Středomoří a severu Afriky končí v USA či Kanadě. Současně se však odhaduje, že Evropská unie naopak přijímá zhruba 85 procent těch, kteří žádnou vyšší kvalifikaci nemají. A právě na tuto skutečnost by měl systém modré karty reagovat.