Pojišťovnám se vyplatí podporovat odvykání kuřáků

Praha - Léčení nemocí způsobených kouřením výrazně převyšuje zisky, které státu přináší spotřební daň na tabákové výrobky. V rozhovoru pro ČT24 to uvedla lékařka Eva Králíková z první lékařské fakulty UK. Zdravotním pojišťovnám se proto vyplatí podporovat odvykací léčbu kuřáků.

„EU uvádí, že kouření v unii přijde průměrně každého občana na 300 eur za rok. Když to vynásobíme kurzem a počtem obyvatel České republiky, tak je to 74 miliard korun,“ informovala Králíková. I když loni vybral stát na spotřební dani za tabákové výrobky rekordní částku 47 miliard korun, nestačí tak tato suma na pokrytí všech nákladů spojených s léčbou nemocí plynoucích ze závislosti na tabáku.

Vzhledem k vysokým nákladům na léčení následků kouření je podle Králíkové mnohem levnější pomáhat odvykání osob závislých na cigaretách. „Je to jedna z nejefektivnějších intervencí v medicíně. Je to dokonce i levnější a efektivnější než bezpečnostní pásy nebo airbagy v autě,“ vysvětlila.

Výhodnost předcházení nemocem z užívání tabáku si uvědomují rovněž zdravotní pojišťovny. Od letošního ledna se rozhodla odvykání kuřáků podporovat největší zdravotní pojišťovna v Česku VZP, která přispívá svým klientům na skoncování se závislostí až 1000 korun. Pokud se jedná o těhotné ženy, může příspěvek dosáhnout až 2000 Kč. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR podobný postup využívá již od roku 2006, kdy začala vyplácet za tímto účelem částku 500 korun.

Vydáno pod