Nezaměstnanost v EU v prosinci klesla

Brusel - Průměrná míra nezaměstnanosti v Evropské unii klesla v posledním měsíci loňského roku o 0,1 procentního bodu na 6,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Nejvíce se na celkovém poklesu tohoto makroekonomického ukazatele podílelo Polsko. Během celého roku 2007 zde nezaměstnanost klesla z 11,8 na 8,1 procenta. Dobře si ale v tomto ohledu vede i Bulharsko.

Nejméně lidí bez práce bylo v Nizozemsku a Dánsku, a to 2,9, respektive 3,1 procenta. Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se nadále potýká Slovensko, kde bylo bez zaměstnání 10,8 procenta práceschopného obyvatelstva. V české republice podle metodiky Eurostatu pouze 4,7 procenta.

Evropský statistický úřad dnes také zveřejnil údaje o lednové míře inflace v eurozóně. Ta navzdory předpokladům analytiků vzrostla o další 0,1 procentního bodu na 3,2 procenta. Už prosincové hodnoty přitom byly nejvyšší za posledních šest a půl roku.

Na růstu cenové hladiny se nejvíce podílí energie a potraviny. Zpráva je znamením, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset pečlivě vážit všechna pro a proti, až se bude zabývat měnovou politikou. Vývoj inflace totiž nahrává zvýšení úrokových sazeb, od něhož by ale banku mohly odradit nynější otřesy na finančních trzích.

Vydáno pod