Société Générale vytvoří krizový výbor; ředitele neodvolala

Paříž/Praha - Rada francouzské banky Société Générale dnes rozhodla o vytvoření zvláštního výboru pro řešní krize, která vypukla kvůli. nepovoleným operacím makléře Jérôma Kerviela, které banku připravily v přepočtu o 125 miliard korun. Bankovní rada také navzdory mnohým spekulacím neodvolala generálního ředitele Daniela Boutona.

Bouton nabídl rezignaci už minulý týden, ale správní rada ji odmítla s tím, že je potřeba, aby situaci v bance vyřešil. K jeho odchodu však vyzývá veřejnost i politici, dokonce i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Během dnešního jednání správní rady Boutona podpořilo několik set zaměstnanců ústředí banky na shromáždění před jeho sídlem.
Tlak na Société Générale se v posledních dnech stupňuje. Francouzská ministryně hospodářství označila situaci, ve které se banka nachází, za krizovou. Nepřispívá k ní ani postoj vyšetřujících soudců, kteří zamítli Kervielovo obvinění z podvodu a rozhodli o jeho propuštění na svobodu. Nyní je tak podezřelý z mnohem méně závažných deliktů jako narušení počítačové bezpečnosti či falšování dokumentů. Kerviel tak sice může stanout před soudem, ze spáchání trestného činu však nakonec nemusí být vůbec obviněn.´

Postoj soudu podporuje tvrzení Kervielových právníků, že makléř je pouze obětním beránkem a má zakrýt podivné hospodaření banky. Ta podle nich o jeho obchodech věděla. Dohled nad akciovým trhem banku na Kervielovy transakce upozornil už loni na podzim, zůstává tedy záhadou, jak mohlo jeho podvodné obchodování procházet tak dlouho. Sám makléř se při vyšetřování přiznal, že jednal sám. Upozornil však, že interní limity Société Générale překračují i další makléři. „Ukazuje se, že kauza je mnohem širší. Société Générale bude zřejmě ve velké krizi. Možná se svým způsobem odkrývá pouze špička ledovce,“ dodává francouzský zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Příliš úspěšné nebylo ani oficiální hospodaření banky. Další dvě miliardy eur ztratila vinou špatných investic ve Spojených státech. Objevují se tak spekulace, že by ji mohl převzít některý z konkurenčních finančních ústavů. V úterý prosákla na veřejnost informace, že tuto možnost zvažuje největší francouzská banka BNP Paribas. Ta zprávu odmítla komentovat. Skutečností však je, že o převzetí Société Générale usilovala už v roce 1999, tehdy neúspěšně.

Případné převzetí by mělo dopad i na český finanční sektor. Od roku 2001 je totiž Société Générale většinovým vlastníkem české Komerční banky (KB). Podle jejích manažerů však problémy vlastníka hospodaření KB neovlivní. „Komerční banka a její podstata by se tím (převzetím Société Générale) nijak nezměnily. Je ve výborné kondici a popisované události se jí nijak přímo netýkají,“ uklidňuje veřejnost člen představenstva KB Jan Juchelka