Chávez pohrozil znárodněním venezuelským potravinářským podnikům

Caracas - Levicový venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil velkým potravinářským podnikům v zemi znárodněním, pokud nebudou na trh dodávat více produktů, a nezastaví tak pokračující nedostatek základních potravin.

Venezuela sice disponuje obrovskými zásobami ropy, již několik měsíců ale bojuje s vyprázdněnými regály obchodů. Podle obchodníků na tom nese největší vinu vláda, která kontroluje ceny potravin. Úřady z toho naopak viní „bezohledné kapitalisty“, kteří hromadí zásoby a neposkytují je obyvatelům.
„Věřím, že mě omluví, (ale) musím zasáhnout a vyvlastnit tyto velké řetězce… výrobců a distributorů potravin,“ varoval prezident v neděli tyto podniky v televizním projevu. „Budeme hlavně sledovat ty velké, tedy ty, kde je ten nejtvrdší kapitalismus,“ dodal.
Chávezova hrozba přišla několik týdnů poté, co jeho vládu obvinil největší venezuelský distributor potravin, firma Alimentos Polar, ze zabavení 500 tun jídla kvůli obvinění, že se je chystal pašovat do Kolumbie.
Minulý měsíc zahájil Chávez kampaň za ukončení nedostatku základních potravin v obchodech a pověřil Národní gardu, aby zabavila tisíce tun jídla kvůli podezření, že je určené k hromadění nebo pašování. Zřídil také dceřinou firmu státní ropné společnosti Petróleos de Venezuela (PDVSA), která má na starosti dovoz a distribuci potravin.
Navzdory stoupající inflaci venezuelská vláda stále kontroluje ceny potravin a často nutí obchodníky prodávat pod cenou nebo přestat prodávat úplně. Ve Venezuele jsou tak ceny v porovnání se sousední Kolumbií nižší, což řadu podnikatelů přivedlo k nakupovaní těchto produktů ve Venezuele a poté jejich prodávání v Kolumbii.
Chávez, který usiluje o přeměnu Venezuely v socialistický stát, v minulosti již znárodnil jiná strategická odvětví jako ropný průmysl nebo telekomunikace. Stejným opatřením pohrozil již dříve bankám, soukromým nemocnicím nebo privátním školám.