VIG vstoupil na pražskou burzu

Praha - Pražská burza dnes otevřela obchodování s třináctým titulem v režimu SPAD. Výchozí hodnota byla stanovena na 1393, první zájemce koupil za 1407 a momentálně se jedna akcie prodává za cenu kolem 1450 korun. Společnost Vienna insurance group (VIG) v Česku působí prostřednictvím pojišťoven Kooperativa a Česká podnikatelská.

Na burze je dlouhodobý nedostatek kvalitních akcií a akcie z pojišťovacího oboru chybí úplně, proto bude příchod VIG přínosem. Prostor pro růst akcií VIG ale byl nyní omezený a analytik firmy Atlantik FT stanovil neutrální investiční doporučení „držet“.

Po poledni s obchodním objemem 5,1 milionu korun patřily akcie VIG na spodní příčky. Akcie ČEZ měly objem takřka 600 milionů korun a akcie Komerční banky, tržní kapitalizací srovnatelné s VIG, vykázaly obchody za více než 120 milionů korun.

„Příchod akcií pojišťovacího koncernu VIG na pražskou burzu je v souladu s cílem BCPP lákat firmy, které mají dobré předpoklady k aktivnímu obchodování a mají také významné postavení na českém trhu. VIG je čtvrtou emisí po akciích Erste Bank, Orco a CME, kterou se podařilo získat k souběžnému obchodování vedle domovského vídeňského trhu. V této činnosti chceme pokračovat,“ řekl při zahájení obchodování s akciemi VIG generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.