Chovatelé prasat chtějí více peněz, zítra budou demonstrovat

Praha - Zhruba pět set zemědělců zítra vyrazí do pražských ulic. Chtějí upozornit na ekonomické problémy v chovu prasat a nedostatek peněz. Chovatelé požadují, aby jim stát na přímých dotacích vyplatil jednu miliardu korun. Ministr Gandalovič ale peníze uvolnit nechce. Příspěvky by byly podle něj v rozporu s pravidly Evropské unie a navrhuje jiné řešení.

Zemědělci si stěžují, že je ničí vysoké ceny krmných směsí a nízké výkupní ceny vepřového. S koňským povozem plným jitrnic a klobás proto zítra zaplní pražské ulice na už delší dobu plánovanou demonstraci. „Tento problém je v celé Evropě. Zatímco ostatní státy se jej snaží řešit, u nás to jde velmi ztuha a došlo to bohužel až do těchto podob,“ vysvětluje prezident Agrární komory Jan Veleba.

Chovatelé chtějí od státu například příplatek na čistotu prasat před dodávkou, příspěvky na očkování nebo na dopravu. Tvrdí, že okolní státy už podobná opatření přijaly. „Jediné dotace, které dáváme a ostatní země také, jsou na likvidaci uhynulých zvířat a podobně. Tyto dotace se snažím v současné době navýšit,“ říká ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Ministr prosazuje také zavedení dotací na investice, které by zvýšily konkurenceschopnost českých zemědělců v Evropské unii. Podle agrárního analytika Petra Havla je potřeba zkvalitnit management podniků a investovat do genetického potenciálu prasat. Důležité je také hledat úspory ve vlastní výrobě.

Zemědělci by podle analytika Havla mohli ročně ušetřit až dvě miliardy korun. Zejména pokud by snížili spotřebu krmných směsí a zvýšili počet odchovaných selat na jednu prasnici.