Výkyvy na burzách ohrožují východoevropské ekonomiky

Vídeň - Výkyvy na světových finančních trzích zvýšily zranitelnost východoevropských ekonomik, které v uplynulých několika letech podávaly velmi dobré výkony. O této skutečnosti informoval v pondělí první náměstek výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu John Lipsky na ekonomické konferenci ve Vídni.

Silný příliv kapitálu do východní Evropy podle něj podpořil hospodářský růst, ale současně přispěl ke vzniku velkých deficitů běžných účtů platebních bilancí. „To znamená, že současné období finančních nepokojů přináší určitá rizika a vytváří jistá zranitelná místa, která je potřeba pozorně sledovat,“ řekl Lipsky.

Východoevropské země podle něj potřebují důvěryhodnou domácí politiku, aby se vyhnuly výraznějším hospodářským dopadům plynoucím z problémů na světových úvěrových trzích, jež jsou důsledkem krize na hypotečním trhu ve Spojených státech.

„Riziko potíží na finančním trhu vytváří určitá nová zranitelná místa, jež kladou zvýšený důraz na zodpovědnost domácí politiky,“ řekl Lipsky. Dodal, že v případě provádění správné politiky zůstanou vyhlídky pro východoevropské ekonomiky příznivé.

Mezinárodní měnový fond vyslal své odborníky také do naší země. Jejich cílem je zjistit, jak se daří místní ekonomice. Svá zjištění prozradí dnes na tiskové konferenci. Jejich hodnocení se pokusil odhadnout ekonom České spořitelny Petr Zahradník: „ Na straně České republiky bývá často kritizována reforma veřejných financí, respektive schopnost země udržet rozumný deficit.“