Firmy v Čechách užívají až dvě pětiny softwarů nelegálně

Praha - Za nelegální software ve firemních počítačích hrozí přísné tresty. Podnik může dostat finanční pokutu, úřady mu mohou zabavit majetek, managmentu hrozí třeba i několikaleté vězení. Přesto firmy neevidují až dvě pětiny programů nainstalovaných v podnikových počítačích a mimo evidenci je rovněž až desetina počítačů.

Vedení firem podle Martiny Hyndrákové z auditorské společnosti B-right nenahlíží na software jako na plnohodnotnou součást majetku. Spousta programů je proto ve firemních počítačích načerno. Často o tom managment ví, někdy dokonce sám nařídí nainstalování více kopií softwaru, než povoluje licenční smlouva. Takové jednání se ale nemusí firmě vyplatit. Za užívání nelegálního softwaru může zaplatit odškodné ve výši dvojnásobku hodnoty zcizených programů. Průměrná výše pokut se meziročně zvýšila o čtvrtinu na 200 000 korun.

Za užívání nelegálních programů je firma zodpovědná i v případě, kdy vedení podniku ani netuší, že v počítačové síti jsou takové softwary nainstalovány. Často si je bez vědomí managmentu stáhnou sami zaměstnanci. Finanční postih ale není jedinou sankcí, která může manažery podniků využívajících pirátský software postihnout: „Musíme si uvědomit, že často nejde jen o zaplacení pokuty, ale je to skutečně trestný čin a majitelům nebo jednatelům té firmy se může stát, že skončí ve vězení,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 Jan Lodl ze společnosti Mobil.cz.

Podle protipirátské unie a BSA je proto lepší tomu předcházet. Managment firmy by měl spolu se správci sítě pravidelně provádět softwarový audit. Takový zásah odstraní značnou část nelegálních programů v podnikových počítačích. „Software by se měl odinstalovat a nahradit legálním programem, anebo by se měl úplně přestat používat,“ tvrdí Jan Hlaváč z BSA. A dodává, že je také třeba zavést i dlouhodobá prevenční opatření a jasně definovat firemní softwarovou politiku.

Používání nelegálního programu v devíti z deseti případů oznámí policii někdo z firmy nebo jejího okolí, někdy mu ale přijdou na stopu sami kriminalisté. Nedávno například policie ve spolupráci se soukromou detektivní kanceláří odhalila rozsáhlou výměnnou síť pro stahování nelegálních programů, hudby a videa, kterou využívaly nejen soukromé osoby, ale i zaměstnanci firem a úřadů.

BSA nyní odstartovala kampaň, ve které se chystá upozornit až 15 000 malých a středních firem na riziko, které vyplývá z nelegální instalace programů. Nejčastěji jde o kancelářské balíky Microsoft Office, operační systém Windows, antivirové programy a hry a dále programy firem Adobe a Autodesk.

Radka Zajícová