MMR opět zrušilo povolení kraje na mezisklad v Temelíně

České Budějovice - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podruhé vrátilo jihočeskému krajskému úřadu souhlas se zahájením řízení ke stavbě meziskladu vyhořelého paliva v temelínské elektrárně. Píše o tom dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Podle deníku se tak stalo kvůli formálním chybám. Kraj se ale jako viník necítí a zvažuje, zda se může ještě odvolat. Elektrárna o mezisklad usiluje od roku 2003. Fungovat by měl už za šest let.

„Krajský úřad se dopustil pochybení. Vady nebylo možné zhojit v odvolacím řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Kozlíková.
Jak list dodává, pro úřad to znamená další měsíce práce, kdy se ke stavbě budou znovu vyjadřovat instituce a občanská sdružení. Také jednotlivci, pokud se jich stavba dotýká. Podle právního zástupce sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín Martina Šípa je chyb více. Krajský úřad například nedodržel zákonné lhůty pro odvolání některých účastníků řízení. Z 15 dnů je zkrátil na deset.

Krajský úřad se přitom jako viník necítí. Zvažuje, zda se může ještě odvolat. „Nechali jsme naše rozhodnutí zkontrolovat ministerstvem vnitra. A to řeklo, že postupujeme správně. Už nevíme, co víc dělat,“ řekla listu mluvčí úřadu Maria Ptáčková.

Pro ČEZ podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka harmonogram stavby zůstává beze změn. „Vnímáme celou věc jako neúměrné prodlužování správního řízení ke stavbě. Od oznámení záměru již uběhlo 55 měsíců a dosud jsme pravomocné rozhodnutí nezískali. A to i přesto, že máme už souhlasy od ministerstva životního prostředí i od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost,“ řekl mluvčí.

Temelínský mezisklad použitého paliva by měl začít fungovat v roce 2013. Má pojmout až 1370 tun materiálu, což vyprodukují oba temelínské bloky za 30 let. Nyní se vyhořelé články ukládají přímo do bazénu v reaktoru. V provozu by mezisklad měl být zhruba 60 let.

Trvalé úložiště radioaktivního odpadu chce Česko vyřešit do roku 2065. Místo pro stavbu se ale stále hledá.