Plzeňské pivo je v ČR dražší než v Německu

Praha - Plzeňské pivo je podle Mladé fronty Dnes v německých obchodech levnější než v tuzemsku. Lahvová plzeňská dvanáctka Pilsner Urquell stojí ve stejném řetězci hypermarketů v Česku o tři koruny více než v Německu, píše deník s odvoláním na svůj průzkum zaměřený na ceny potravin. Zároveň upozorňuje, že nejde o srovnání cen ve speciálních akcích, ale běžnou prodejní cenu.

Plzeňský Prazdroj, patřící pod jihoafrický koncern SABMiller, to vysvětluje rozdílnou obchodní politikou. „Rozdíl v ceně piva je dán cenovou politikou tamních a zdejších prodejců,“ řekl MfD mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Lidé z oboru ale podle deníku hodnotí rozdílné ceny v ČR a Německu příměji. „Jsou u nás lídrem trhu, takže si to mohou dovolit. Navíc mají u nás velmi loajální spotřebitele,“ cituje Pavla Říhu z agentury PPM, která se zabývá výzkumy trhu. Také výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý tvrdí, že Prazdroj má v Česku skupinu zákazníků, kteří si pro něj rozhodně nepojedou do Německa a dopřejí si ho za každou cenu.

Prazdroj přitom není jediným českým výrobkem, který je v zahraničí levnější. Například na Slovensku vychází levněji většina modelů škodovek, připomíná dnešní Mladá fronta Dnes.