Francouzská důchodová reforma rozpoutá vlnu stávek

Praha – Francouzští železničáři vstoupí dnes do stávky. Důvodem je připravovaná důchodová reforma. Zítra se přidají pracovníci pařížské městské hromadné dopravy, příští týden plánují stávku také státní zaměstnanci. Dvě třetiny Francouzů jsou ale proti protestům, Sarkozyho návrhy se zamlouvají osmdesáti procentům obyvatel.

Šest z celkem osmi odborových svazů vystoupí proti vládním návrhům důchodové reformy. Někteří experti soudí, že stávka může trvat až do 20. listopadu, kdy vstoupí do stávky učitelé s cílem zabránit rušení 23 tisíc pracovních míst. K podpoře stávky se hlásí také mnozí levicově smýšlející studenti, kteří připravují blokády železničních stanic.

„Doprava bude paralyzována, předpokládá se trvání až několika dní. Stávky se ale mohou protáhnout i na týdny, jelikož nejsou na stole žádné alternativní návrhy, které odbory požadují. Půjde tedy o klasickou konfrontaci síly,“ předpovídá zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Sarkozy, který postavil své volební vítězství také na důchodové reformě, se stále těší vysoké popularitě. Se zásahem do stávajícího systému penzí nesouhlasí jen každý čtvrtý Francouz. Vláda z důvodu odlehčení státní pokladně navrhuje například zrušení možnosti předčasného důchodu pro občany vykonávající fyzicky nebo zdravotně riziková zaměstnání, což se týká i železničářů. Současné nastavení penzijního systému je nepoplatné dnešní době, bylo zavedeno po druhé světové válce.

Ve vyspělé Evropě jsou stávky častým nástrojem prosazování zájmů odborů. „Sociální model zavedl velké země do slepé uličky, pokud nebude reformován, Eurozóna bude upadat,“ myslí si analytička Komerční banky Eva Zamrazilová. „Odboráři dříve manipulovali veřejnost, aby politici jejich zájmům vyhověli, dnes jsme svědky toho, že veřejnost obecně s reformami souhlasí a stávky tak nemají širší podporu,“ vysvětlila.