Americké akcie zaznamenaly největší propad za poslední rok

New York/Praha - Nestabilita na akciových trzích pokračuje. Nejhorší propad za poslední rok zaznamenala v úterý newyorská burza. Oslabilo všech 30 firem indexu Dow Jones, který tak uzavřel o bezmála 3 procenta slabší. Na vývoj na Wall Street zareagovaly i ostatní světové burzy.

Příčina úterního propadu je stále stejná - obava o americkou ekonomiku. Bezprostředně ji však vyvolala zpráva o vývoji sektoru služeb ve Spojených státech. Ten zažil v lednu prudké oslabení a první pokles po pěti letech. Oslabily všechny služby, nejvýrazněji však bankovní tituly a firmy poskytující finanční služby. Sektor služeb přitom tvoří asi 70 procent amerického HDP.

Vývoj amerických trhů se odrazil i ve výsledcích burz v Evropě a Asii. Západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru úterního obchodování oslabil o 3,2 procenta. Dnes v poklesu pokračuje. Hlavní tokijský index Nikkei na úterní výsledky v Evropě a USA zareagoval dokonce bezmála pětiprocentním propadem.

Problémy se nevyhnuly ani tuzemské burze. Ta zahájila dnešní obchodování rovněž silným poklesem - bezmála o dvě procenta. Nejhůře si vedou akcie společností CME, Zentiva nebo Phillip Morris, které odepsaly víc než 4 procenta.

Výrazně ztrácí také euro. Nepříznivé údaje o vývoji sektoru služeb v eurozóně totiž podnítily spekulace, že by Evropská centrální banka mohla následovat americký FED ve snižování úrokových sazeb.