Sportovní svazy si stěžují na svého mecenáše, Sazku

Praha - Sportovní svazy ztrácejí trpělivost se svým mecenášem, společností Sazka. Stěžují si, že jim Sazka poskytuje na činnost stále méně peněz a chtějí po ní miliony korun, které prý svazům dluží od doby, kdy společnost začala splácet Sazka Arenu. Jedno z nejostřejších prohlášení skloňuje v této souvislosti i slovo konkurz. Sazka to vnímá jako nactiutrhání a žádá omluvu.

Předseda České asociace stolního tenisu Zdeněk Botek měl říct, že žádá Sazku, aby splnila své závazky a dluhy: „Pokud tak neučiní, zvažujeme, že na Sazku vyhlásíme konkurz.“ Nyní se autor kontroverzního výroku hájí, že peníze od Sazky skutečně chybí, ale o konkurzu mluvil jen hypoteticky. „V obchodní sféře bych podal návrh na konkurz na dlužníka, ale my jsme asociace, která patří do ČSTV, ČSTV je hlavním akcionářem sazky, takže podání konkurzu je absolutní nesmysl,“ uvedl svůj výrok Botek posléze na pravou míru.

„Tvrzení o údajném dluhu je nehorázná lež. Už jsme požádali autora výroku o omluvu a vysvětlení, v opačném případě podáme žalobu. A to včetně požadavku na náhradu škody,“ vyjádřil se ke kauze mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Mediální výměny názorů mezi Sazkou a menšími sportovními svazy jsou už každoročním rituálem. Sestavují se rozpočty a emoce vrcholí. „Naší asociaci stolního tenisu chybí v současnosti ze dvou minulých let příslib 2 milionů korun,“ uvádí Botek. Filip Šuman z České fotbalové unie potvrzuje, že o korunu bojuje každý svaz: „Také jsme sestavili rozpočet 2008 s velkými problémy, proto doufáme, že se to financování podstatně zlepší.“

Sazka ale pravidelně opakuje, že jediný problém s penězi způsobilo zavedení povinnosti platit daň z přidané hodnoty, což není její vina. „Sportovním svazům chybí peníze, které, místo abychom dali jim, musíme odvádět státní pokladně v podobě DPH,“ zdůrazňuje Zikmund.

Sazka také odmítá, že by peníze pohlcovala nákladná Sazka Arena. Nejmodernější sportovní hala v Česku v roce 2006 vydělala 115 milionů korun. Výsledky jejího hospodaření za loňský rok ještě nejsou k dispozici.