Řetězce musí zákazníkům nabízet nápoje ve vratných lahvích

Brno/Praha - Provozovny obchodních řetězců musejí mít v prodejnách stále v nabídce nápoje ve vratných zálohovaných lahvích. Zavazuje je k tomu zákon o odpadech a podle Nejvyššího správního soudu(NSS) nestačí, aby nápoje měly jen ve skladě. Vyplývá to z rozhodnutí, kterým soud potvrdil pokutu 5000 korun pro společnost Ahold.

Pokud se jeden nápoj vyrábí v nevratném i vratném obalu, musí obchodník podle zákona nabízet také ekologičtější variantu. Povinnost se týká prodejen s plochou větší než 200 metrů čtverečních. Ahold, který provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova, se pokusil zákon vyložit odlišným způsobem. Jádrem sporu byl výklad pojmu nabízet, který zákon používá, ale neupřesňuje. „Společnost ve stížnosti namítala, že nelze z výkladu uvedeného ustanovení zákona odvodit povinnost mít nápoje ve vratných zálohovaných obalech neustále připravené k prodeji na prodejní ploše a že postačí, pokud je zboží připraveno ve skladu provozovny,“ specifikovala mluvčí soudu Sylva Dostálová.
Podle NSS je však takový výklad nesprávný. „Cílem je poskytnout kupujícím možnost výběru obalu. Pouze v případě, že bude mít zákazník v jakýkoliv okamžik možnost takového výběru, a tedy možnost zboží ve vratném obalu zakoupit, bude naplněn smysl zákona, to jest předcházení vzniku odpadů,“ shledali soudci. „Je povinností subjektu, který uvádí do oběhu nápoje, nabízet zboží zabalené ve vratných zálohovaných obalech vždy na prodejní ploše,“ doplnili.
Mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr ale nesouhlasí s tím, že v době kontroly bylo v obchodě vyprodáno víno ve vratné lahvi. „Ve skladu prodejny byla ale vína ve vratných lahvích připravena k vystavení,“ uvedl Kytýr, který tvrdí, že supermarkety Albert i hypermarkety Hypernova nabízejí nápoje ve vratných i nevratných obalech přesně tak, jak nařizuje zákon.
Lidé podle Kytýra vybírají víno především podle jeho chuti či značky a to, jestli je prodáváno ve vratném obalu, nehraje při rozhodování zákazníků hlavní roli. „Většina vín je navíc balena ve skleněných obalech, které je možné jednoduše recyklovat prostřednictvím jejich sběru ve speciálních kontejnerech. Nevratná láhev tak v konečném důsledku nezvyšuje cenu zboží ve formě zálohy na vrácení obalu,“ dodal mluvčí řetězce.
Pokutu udělil Aholdu ředitel středočeského inspektorátu České obchodní inspekce. Před Nejvyšším správním soudem ji potvrdil i Městský soud v Praze. Sankce je na samé spodní hranici zákonné sazby.