Podíl spamu v tuzemských e-mailech se pohybuje mezi 80 a 90 procenty

Praha – Podíl nevyžádaných zpráv v elektronické poště pro tuzemské adresáty se pohybuje kolem 80 až 90 procent, což je zhruba stejně jako loni. Protispamová ochrana jde přitom dopředu a spamařům hrozí vysoké pokuty. Každý rok jsou náklady spojené se spamem u všech společností v řádu 50 miliard dolarů. Nejvyšší pokuta, která byla v ČR zatím za spam uložena, je přibližně 200 tisíc korun. 7. listopad byl proto vyhlášen Dnem proti spamu.

Podle analytické firmy Gartner se podíl spamu u uživatelů pohybuje kolem 85 až 90 procent a dvě až šest procent zpráv obsahuje virus. Zároveň se ale zlepšily nástroje na detekci spamu. Ty jsou schopny odhalit až 99 procent nevyžádané pošty, což je o čtyři procentní body více než loni.

„Spam na e-mailech Seznamu tvořil 80 procent došlé pošty, nyní je to 25 až 50 procent. Podařilo se nám vhodně nastavit antispamový filtr,“ uvedla mluvčí největšího vyhledávače Rita Gabrielová.

Podle Jana Horyny z Centrum.cz je průměrná velikost spamové zprávy osm kB a pouze tři procenta spamu překročí velikost 30 kB. Odhaduje, že českých spamů je přibližně jedno až dvě procenta, drtivá většina přichází ze zahraničí.

Stále větší část spamu tvoří tipy na akcie, naopak ubylo tzv. nigerijských dopisů. Zhruba stejně zůstávají oblíbené odkazy na pornografické stránky, nabídky na viagru a software jsou přibližně na stejné úrovni. „Domníváme se, že podíl spamu se bude zvětšovat i díky globalizaci. Lidé častěji píší a dostávají e-maily ze zahraničních e-mailových schránek, a to s sebou nese i přiliv nevyžádaných nabídek,“ dodal Horyna.

Tuzemský server Spamy.cz a blog Canik.cz vyhlásily 7. listopad jako den proti spamu. Vyzvali uživatele, kteří v posledním roce dostali nevyžádanou poštu, aby kontaktovali odesílatele spamu a vysvětlili jim, že tato sdělení nechtějí dostávat. O výsledky shromažďované na adrese www.DenProtiSpamu.cz se chce server podělit s Úřadem pro ochranu osobních údajů.