Na čínských akciových trzích se nafukuje bublina

Šanghaj/Hongkong/Praha – Akcie firem kótované na šanghajské a hongkongské burze míří strmě vzhůru. Podle makléřů ale nemá takový vývoj opodstatnění. Na trhu v Číně se podle nich nafukuje akciová bublina, která může kdykoliv prasknout a zruinovat tisíce investorů.

Akcie ropného gigantu PetroChina po vstupu společnosti na šanghajskou burzu ztrojnásobily svou hodnotu. Není to ale jediný případ prudkého růstu na čínských trzích. Od začátku roku se zvýšila cena všech akcií obchodovaných na šanghajské burze na trojnásobek. Situace v Hongkongu je velmi podobná. Hodnota akcií často neodpovídá ziskům, které firmy generují.

Ceny zvedají především drobní čínští investoři. Výrazně jim napomáhají ale také obchodníci ze Západu, které láká silný ekonomický růst země. „Lidé chtějí rychle zbohatnout, vidí minulé vysoké výnosy. Na trh samozřejmě přicházejí spekulanti,“ vysvětluje příčiny rychlého růstu předseda představenstva investiční společnosti Atlantik Asset Management Vratislav Svoboda.

Před přehřátím čínských trhů varoval již letos v květnu generální ředitel Fedu Alan Greenspan: „Je jasné, že růst je neudržitelný. V určitém bodě dojde k dramatické korekci.“ Na vzniklou situaci zareagoval také nejznámější světový investor Warren Buffett, který se postupně zbavil jedenácti procent akcií společnosti PetroChina.

Kdyby bublina na čínském trhu skutečně praskla, poškodilo by to nejen investory, ale rovněž celou ekonomiku nejlidnatější země světa. Podobný scénář postihl před sedmnácti lety Japonsko. Po prudkém poklesu cen akcií, vyhnaných do závratných výší spekulacemi, se země více než deset let potýkala s bankovními krizemi, recesí a deflací.

Alžběta Musilová