Ekonomika zpomalí, odhaduje ministerstvo financí

Praha - Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky pro loňský rok na 6,1 procenta z předchozích 5,9 procenta. Pro letošní rok naopak snížilo odhad na 4,7 procenta. Vyplývá to z nové předpovědi, kterou zveřejnilo MF. V roce 2009 by měl hrubý domácí produkt stoupnout o 5,1 procenta.

„Česká ekonomika se nachází v blízkosti vrcholu hospodářského cyklu. Začíná narážet na limity vyplývající z nedostatku kvalifikované pracovní síly. Po mnohaleté cenové stabilitě se zrychluje růst cen,“ uvedlo dnes ministerstvo.
Česká národní banka ve své říjnové prognóze odhadla ekonomický růst za rok 2007 na 5,8 až 6,6 procenta. V letošním roce očekává centrální banka nižší růst mezi 3,9 až 6,1 procenta. Podle OECD se tempo růstu ekonomiky v roce 2007 sníží na 5,5 procenta a v letošním roce na pět procent. První odhady o růstu HDP za rok 2007 zveřejní Český statistický úřad 15. února.

Letošní zpomalení ekonomiky bude podle prognózy MF způsobeno schválenou konsolidací veřejných financí. Klesne totiž spotřeba domácností na 3,6 procenta z loňských odhadovaných 5,7 procenta. „Česká republika však zůstane dynamicky se rozvíjející ekonomikou atraktivní pro zahraniční investory,“ uvádí materiál.

Výrazně by podle odhadů měly v letošním roce stoupnout ceny. Z loňských 2,8 procenta by měla průměrná míra inflace stoupnout až na 5,5 procenta. Ministerstvo tak zvýšilo svůj odhad pro letošní rok z předchozích 3,8 procenta. V roce 2009 by pak ceny měly opět klesnout a inflace by se měla snížit na 2,3 procenta.

„Dramaticky rychlý růst spotřebitelských cen na konci roku 2007 nás překvapil. Přitom ještě v období zpracování říjnové predikce se meziroční růst jejich hladiny vyvíjel v souladu s očekáváním,“ uvedli k inflaci autoři predikce.

Vydáno pod